Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

CARPE DIEM

Το να σκαλίζουμε το παρελθόν είναι τόσο άχρηστο όσο το να φοβόμαστε το μέλλον. Το μόνο πράγμα  που έχει πραγματικά σημασία είναι πως ζούμε την αγάπη μας την κάθε στιγμή. Ακόμα κι όταν το γνωρίζουμε αυτό, πολλές φορές ξοδεύουμε τόση ενέργεια στο τι ήταν και στο τι θα είναι, με αποτέλεσμα να μας μένει λίγος χρόνος για το τι είναι.

Πόρος, Κεφαλονιά
Μια φοιτήτρια μου έμαθε αυτό το μάθημα καλά. Μου είπε ότι ανησυχούσε διαρκώς για το μέλλον της σχέσης της, σε σημείο να είναι πάντα γεμάτη άγχος και να έχει μονίμως ανάγκη από επιβεβαίωση. Συνειδητοποιούσε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν υγιής. Στην πραγματικότητα, η διαρκής αβεβαιότητα απομακρύνει τους ανθρώπους. Ποιος θέλει να είναι με ένα άτομο που τρώγεται συνέχεια; Αποφάσισε να χαλαρώσει. Σταμάτησε να αναλύει τα πάντα και άρχισε να απολαμβάνει όσα της συνέβαιναν κάθε φορά. Μόλις οι γύρω της αντιλήφθηκαν την αλλαγή, τα πάντα τακτοποιήθηκαν.

Όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους και εμπιστεύονται τη στιγμή, βρίσκουν τη ζωή πιο απολαυστική. Έχουν μάθει ότι το παρελθόν είναι ένα μέρος για να αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις μας, όχι αυτά για τα οποία μετανιώνουμε, ότι το μέλλον πρέπει να είναι γεμάτο υποσχέσεις, όχι φόβους. Και ότι το παρόν είναι το μόνο που χρειαζόμαστε.
Το παρελθόν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν αμόνι, για να σφυροκοπάμε το παρόν και το μέλλον. (Paul Emile Borduas)

Απόσπασμα από το βιβλίο του  Leo Buscaglia  Γεννημένοι να Αγαπάμε Στοχασμοί για την Αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όχι προσβλητικό περιεχόμενο