Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ

" Ο υδροβιότοπος της Αλυκής, βρίσκεται δίπλα στην πόλη του Αιγίου, στο ακρωτήριο Γύφτισσα. Έχει τριγωνικό σχήμα και βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο.
Η έκτασή της είναι 180 στρ. περίπου, η περίμετρός της φθάνει τα 3,2 χλμ και το βάθος δεν ξεπερνά τους 50 πόντους.

Παρά το μικρό της μέγεθος η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, που συγκεντρώνει όλα τα κύρια χαρακτηριστικά ενός τυπικού υγροτόπου. Η εύκολη πρόσβαση αποτελεί ευνοϊκό στοιχείο για τη μελέτη του τόπου. Οι ζώνες καλαμιών και τα αλίπεδα είναι σε άριστη κατάσταση και από ορνιθολογική άποψη χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά αφού προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο. Κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες έχουν καταγραφεί πάνω από 209 είδη πουλιών που σταθμεύουν στην περιοχή. Μεταξύ αυτών υπάρχουν διάφορες ομάδες υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, ακόμη και κύκνοι και φοινικόπτεροι (φλαμίνγκος). Πολλά από τα είδη που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή είναι απειλούμενα στην Ελλάδα. Αυτή η ποικιλότητα της ορνιθοπανίδας που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των υγροτόπων της Πελοποννήσου, συνδυαζόμενη με τις ευνοϊκές συνθήκες παρατήρησης των πουλιών, αναδεικνύουν τον υγρότοπο της Αλυκής ως μια αξιόλογη περιοχή για σκοπούς επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς αλλά και αναψυχής."


Αυτά τα ενδιαφέροντα θα διαβάσει κανείς αν θελήσει να ψάξει μερικές πληροφορίες για τον εν λόγω υγροβιότοπο. Θα συνοδεύονται δε, από ειδυλλιακές εικόνες φυσικού κάλλους. Πράγματι, όταν η φύση δημιουργεί, το αποτέλεσμα είναι μεγαλειώδες. 

Όπου όμως εμπλακεί ο άνθρωπος, το αποτέλεσμα είναι αντάξιο της ποιότητάς του.


Παρόλο που ο κάδος ήταν δίπλα (γεμάτος βέβαια γιατί...πού να στέλνουμε τώρα δημοτικό υπάλληλο να τον αδειάσει;;), ο χώρος ήταν διάσπαρτος από άσπρες συσκευασίες, πλαστικά μπουκάλια και χαρτιά!




Γιατί μερικοί ποτέ δεν θα αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Είναι κρίμα και ντροπή!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όχι προσβλητικό περιεχόμενο