Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ...ΠΑΕΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ!

Παλιότερα, κάποιος έγραφε σε κάποιον για συγκεκριμένους λόγους : τρυφερότητα, επανάσταση, μοναξιά  ή με κάποιο κίνητρο (αλληλογραφία ποιητών). Δυστυχώς, στις μέρες μας, σχεδόν κανείς δε στέλνει πια επιστολές.Αν τολμήσει κανείς να στείλει κάτι γραπτό σε φίλο, θα τον περάσουν για τρελό! Ακόμα κι αν είναι ποιητής, πάλι τρελό θα τον περάσουν.
Το ίντερνετ έχει σκοτώσει την αλληλογραφία και η ταχύτητά του καταδίκασε τις επιστολές επιβεβαιώνοντας τη ρήση των Στωικών "ουδέν καλό αμιγές κακού." Η επαφή με κάθε είδους έντυπο σταδιακά μειώνεται, αφού τα πάντα βρίσκονται και σε ηλεκτρονική μορφή.Έτσι, οι λάτρεις του βιβλίου, της μυρωδιάς του χαρτιού και της χειρόγραφης επιστολής έχασαν μια απόλαυση.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ελάχιστοι που εξακολουθούν να στέλνουν, προκαλώντας χαμόγελα και απορίες. Δεν ακολουθούν το συρμό και αρνούνται να υποταχθούν στη μαζικοποίηση που τείνει να εξαφανίσει κάθε μοναδικότητα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα σου λέει το mail κι άλλο η χειρόγραφη επιστολή με τον γραφικό χαρακτήρα του αποστολέα που ταυτόχρονα καθρεφτίζει την ψυχική του κατάσταση ενόσω έγραφε. Μόνο τότε βλέπεις και πίσω από τις λέξεις...

Σημ:Ένα βιβλίο που στηρίζεται σε επιστολές (αν και φανταστικές) εμπλουτισμένο με πολλά ιστορικά στοιχεία είναι "Η παρηγορία των επιστολών σου", εκδ. Ωκεανίδα. Περισσότερα εδώ.




*Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε πάει διακοπές και να στείλετε κάρτα στον εαυτό σας (στη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας) γιατί πολύ το θέλετε αλλά κανείς πια δε σας στέλνει και μάλιστα να εκπλαγείτε όταν φτάσετε και τη βρείτε στο γραμματοκιβώτιο; (χαχαχα!)


2 σχόλια:

  1. Αναστασία μου
    κατ αρχάς ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.Ευχομαι να πραγματοποιήσεις κάθε σου όνειρο τούτη την χρονιά και πάνω απ όλα νάσαι υγιής!
    Οσο γι αυτα τώρα, που γράφεις στην ανάρτηση,ΤΑ ΕΠΙΚΡΟΤΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. Εχεις μέγα δίκιο,κι είμαι απο ρους εραστές και της χειρόγραφης αλληλογραφίας και του εντύπου και του βιβλίου (το οποίο θα προμηθευθώ άμεσα)
    Αλλά ...o tempora o mores!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρά μου, σ ευχαριστώ πολύ για τις θερμές ευχές σου!Τι καλύτερο απ΄το ν΄ ακούς όμορφα λόγια από καρδιάς από ανθρώπους που δε γνωρίζεις...Αντεύχομαι τα όμοια!
    Το βιβλίο πιστεύω θα σ αρέσει γιατί σχετίζεται και η αγαπημενη σου Ζάκυνθος.
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όχι προσβλητικό περιεχόμενο