Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΓΛΑΡΟΣ

Είναι μερικά βιβλία που όταν τα διαβάζεις σε διαφορετική ηλικία στη ζωή σου, σου μιλούν και διαφορετικά. Ένα τέτοιο είναι ο γλάρος Ιωνάθαν (Λίβινγκστον,  μιας και έχει και επίθετο). Το πρωτοδιάβασα πριν 5 χρόνια και μου φάνηκε περισσότερο σαν παραμύθι -αν και κάτι "έπιανα" από τα αλληγορικά του μηνύματα.Τώρα που το ξαναδιάβασα, μόνο παραμύθι δε μου φάνηκε. Κάνοντας μια αποτίμηση όλων αυτών που μας κρατάνε μακριά από όσα μας ελευθερώνουν, το καθιστά δραματικά επίκαιρο.

Περιγράφει την ιστορία ενός ξεχωριστού γλάρου, του οποίου η αγάπη να πετά, τον οδηγεί στην αναζήτηση του απόλυτου. Μέσω της πτήσης που λατρεύει καταφέρνει να φτάσει ολοένα και πιο ψηλά, αλλά ταυτόχρονα και πιο βαθιά μέσα του. Και όταν θελήσει να μοιραστεί τις γνώσεις του με τους άλλους γλάρους, το σμήνος τον περιφρονεί. Βρίσκεται εξόριστος, μα πιστός στον εαυτό του. Δεν το βάζει κάτω και ξεκινά μόνος για το μεγάλο του ταξίδι κόντρα σε όλους.

Μια ιστορία που μας υπενθυμίζει αυτό που ξέρουμε, αλλά δύσκολα πραγματοποιούμε: πως πρέπει να ακολουθούμε την εσωτερική φωνή μας, ακόμα κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε σύσσωμο το κατεστημένο.Πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός από το επιφανειακό και ανούσιο φαίνεσθαι που αξίζει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να τα ψάξουμε.

Μοσχοβολά ελπίδα, πίστη, αισιοδοξία.


(Να σημειωθεί πως απορρίφθηκε από εκδοτικούς οίκους 18 φορές πριν τελικά εκδοθεί.)


ΥΓ: Ελπίζω να σας έπεισα να το διαβάσετε.Αξίζει τον κόπο.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα !!
    Είναι ακριβώς έτσι :Είναι από τα βιβλία που όταν τα διαβάζεις σε διαφορετική ηλικία στη ζωή σου, σου μιλούν και διαφορετικά!!
    Το χουμε κάνει δώρο στα παιδιά μας και στα ανήψια μας , το χω διαβάσει και ξαναδιαβάσει !!
    Από τα ξεχωριστά κι αγαπημένα !!
    Να σαι καλά Αναστασία,
    καλή σου μέρα,
    σαμιώτικα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όχι προσβλητικό περιεχόμενο